Биелетка

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Наричана още вертикална стабилизираща щанга, биалетката е елемент на ходовата част на автомобила. Какво е нейното предназначение и как да разберете, че е време да бъде сменена? Какви са симптомите при повреда и защо да пазарувате от онлайн магазин Макскар?

За какво служи биалетката

Представлява малък по размери метален компонент с по един тампон от двата си края, сочещи на различни страни. Това е важен детайл от окачването на автомобила и прави връзката между стабилизиращата щанга и шарнира или с амортисьора. Предназначението на гумените тампони е поемането и погасяването на вибрациите, предизвиквани при движение на колата и при завиване. 

Всеки автомобил разполага с по две предни и задни биалетки и тяхното състояние е силно зависимо от състоянието на пътната настилка. Честото преминаване през разбити пътища, карането с висока скорост през тях и невниманието могат да доведат до бързата повреда на вертикалната стабилизираща щанга и нуждата от нейната подмяна.

Как се проверява нейното състояние

Появата на различни звуци откъм окачването може да се смята за симптом на износена биалетка. Индикации за това са скърцането, тропането, чукането. Разбира се, появата на подобни звуци не е 100% гаранция, че вертикалната стабилизираща щанга е за смяна. Окачването е съставено от множество отделни елементи, всеки от които може да предизвика подобни индикации. Въпреки това, ако забелязвате постепенно влошаване във възможността за управление на колата, то вероятността за износена биалетка е голяма.

Как се сменя

Ако шофирането на превозното средство с повредена биалетка е твърде продължително, може да се стигне до неизправността и на други компоненти от окачването. За смяната не е необходимо чакането на симптомите. Експертите препоръчват смяната да се извършва на всеки две години. Това е особено наложително, ако забележите, че гумената част е напукана, деформирана или част от нея липсва. Смяната основно протича по следния начин:

  • сваляне на колелата;

  • сваляне на вертикалната от напречната стабилизираща щанга и от носача;

  • поставяне на новата и нейното монтиране в обратния ред на разглобяването.

Препоръчва се смяната да се извършва по двойки, дори и единият от двата компонента да изглежда в добро състояние – реално той е доста амортизиран.

Защо да купите от Макскар

Внимателно подбираме предлаганите в онлайн каталога авточасти, за да сме сигурни, че са качествени и с достъпни цени. Имаме голям процент положителни потребителски отзиви в интернет, което е достатъчна индикация за нас, че добре си вършим работата. Предлагаме продължителна гаранция и възможност за тест, връщане или замяна на закупените продукти.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви