Феродов диск

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Съединителят е неразделна част от автомобила и той помага за неговото правилно управление и превключване на предавките на трансмисията. В основата му стои феродовият диск и по-долу ще разгледаме неговото предназначение, функционалност и причини за възникване на проблеми. Защо е препоръчително пазаруването от онлайн магазин Макскар?

Какво представлява феродовият диск

Това е свързващата двигателя и трансмисията част от съединителя. Благодарение на нея трансмисията плавно се отделя от двигателя при смяна на предавките и се съединява обратно, чрез притискателен диск. Изработен е от азбест, месинг и различни смоли. 

Името Феродо идва от първия производител, който го е създал. Това е високоустойчив на триене и високи температури материал. Той се използва във феродовия диск, тъй като при притискането му към маховика на двигателя се генерира силно триене и отделяне на високи температури (около 400 градуса по Целзий).

Какви проблеми могат да възникнат

Причините за нужда от смяна на феродовия диск е износването на покритието, поради което трансмисията започва да получава по-малко енергия от двигателя и се нарушава нейното функциониране. За щастие, проблемите възникват постепенно и компетентният водач може да ги различи и да вземе навременни мерки за диагностика и смяна. При износването на феродовия диск се наблюдава:

  • поява на различни шумове – скърцане при натискане на педала, виене и стържене;

  • рязко зацепване при смяна на предавки – започва да мирише специфично;

  • липса на възможност за превключване на предавките, въпреки че педалът на съединителя е натиснат – може да има деформация на феродовия диск или неговото замърсяване;

  • с увеличаване на оборотите на двигателя скоростта на движение остава същата – износване на феродовото покритие и др.

На колко време се сменя

Точно определено или приблизително време за подмяна няма, тъй като то зависи от начина на шофиране и експлоатацията на колата. Няма определен пробег, след изминаването на който трябва да се извърши смяна. Внимателната експлоатация, без агресивно шофиране, може да означава дълги години безпроблемна работа на устройството. Ако забележите първи симптоми на износване и неработоспособност, непременно посетете специализиран сервиз за преглед и диагностика.

Защо да купите от Макскар

Сайтът е специализиран в продажбата на висококачествени и достъпни авточасти с гарантиран произход и качество. Каталогът ни обхваща огромна гама от марки и модели коли, така че със сигурност при нас ще откриете търсените части. Цените ни са сред конкурентните в бранша, а провежданите акции с огромни намаления привличат много редовни и нови купувачи. Много от клиентите използват безплатната консултация при избор, пазаруване и тематични въпроси.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви