Горивен филтър

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Без значение дали дизел или бензин, горивото никога не е 100% чисто от различни външни дребни примеси, като песъчинки, ръжда, вода и други. За почистването на тези замърсявания се използва специален горивен филтър. По-долу ще разберем къде се намира, кога е за смяна и на колко време се сменя?

За какво се използва горивният филтър

Намира приложение в двигателите с вътрешно горене, без значение дали са на бензин или дизел. Той е необходим при чувствителните към чистотата и качеството на горивото автомобили, коли и камиони. Основното му предназначение е задържането на преминаващите метални стружки и други замърсявания. Това се постига чрез пореста филтърна хартия, позволяваща преминаване на течността и задържане на по-едрите примеси.

Нефилтрираното гориво всъщност може да доведе до много сериозни технически проблеми и нужда от скъпи ремонти.

Къде се намира в автомобила

В различните модели и марки, горивният филтър може да има различно местоположение в колата. Обикновено се среща между резервоара и помпата за гориво. Разбира се, най-точна информация за местоположението на филтриращия компонент ще откриете в документите на превозното средство. Ако колата е на бензин и с карбуратор, то филтърният елемент вероятно е под капака. Ако карбураторът липсва и вместо него има инжекцион, то този елемент обикновено е в резервоара.

Кога е за смяна

С времето горивният филтър се запушва и това води до невъзможност за преминаване на достатъчно дизел или бензин до двигателя. Сред признаците на запушения филтър са трудностите в стартирането на мотора и дори за неговата нормална работа. Ето защо е важно, периодично да се проверява състоянието на горивния филтър и при необходимост да се сменя. Стандартният пробег за подмяна е около 30 или 120 хил. км.

Как се сменя

В зависимост от това къде се намира горивният филтър, трябва да си осигурите достатъчно място за работа. Смяната най-общо протича в следната последователност:

  • преди извършване на интервенцията махнете плюсовата клема от акумулатора;

  • подсигурете достатъчна проветривост на помещението;

  • вземете подходящи инструменти за разхлабване на крепежните скоби;

  • преди отсъединяване на тръбопроводите, сложете филтърния елемент в кърпа, за да предотвратите изтичане на бензин;

  • при монтажа на новия елемент обърнете внимание на показващата посоката на потока стрелка.

След смяната не забравяйте за обезвъздушаването на системата преди нейното използване. За да получите качествени и дълготрайни авточасти и консумативи за коли на евтини цени, онлайн магазин MAXCAR е мястото за вас! Каталогът е доста разнообразен, а пазаруването – елементарно. При нужда от професионална консултация, нашите специалисти са на линия и в готовност да съдействат.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви