Комутатор

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Всеки шофьор знае функцията и значимостта на запалителната система, но не и тази на комутатора.

Ние от Maxcar ще ви представим всичко, което ви e необходимо да знаете за него. Така ще направите правилния избор, когато се наложи да го смените. Можем да ви предложим и компоненти с първокласно качество, които да закупите и да вложите в правилната работа на вашия автомобил. Всичко това ще получите на достъпни цени.

Какво представлява комутаторът и за какво служи

Този уред по принцип се използва в електрическите мотори за промяна на магнитното поле, за да може въртящата се арматура с намотките да се движи в една посока. Той представлява цилиндрична съвкупност от шини, като всяка от тях е свързана с края на една намотка. Шините са на малко разстояние една от друга, за да може в едните да тече ток в едната посока, а в другите – в другата. Посоката на тока се сменя на всеки половин оборот на завъртане, чрез подаване на различно напрежение от четки с пружини, които се трият в повърхността на шините. Колкото повече са намотките върху въртящата се арматура, толкова по-добро и плавно е въртенето на ротора.

В един електрически генератор комутаторът поема променливия ток, генериран в намотките и го превръща в постоянен ток на външната верига. Така се е появило динамото и именно в него била първоначалната употреба на този уред.

Комутаторът е част от запалителната система на по-новите и модерни модели коли. Известен е още като запалителен модул или включващо устройство. Реално той управлява цялата система за запалване на колата. Чрез периодични електрични сигнали, които получава, комутаторът изключва и включва запалителната бобина, където се усилва токът, подаден от акумулатора. От него зависи цялото движение на тока от акумулатора до свещите. 

Съществуват три системи за запалване:

 • Контактна – управлението и разпределението на тока към цилиндрите се осъществява механично, чрез прекъсвач;

 • Безконтактна – използва се транзисторен вид комутатор, който използва датчик за разпределението и не е необходим контакт;

 • Електрическа – процесите се управляват чрез електрически блок.

Какво предлагаме от Maxcar

В нашия онлайн магазин сме направили така, че да можете да търсите комутатор специално за вашата кола лесно и бързо. От вас се изисква да въведете коректно данните за вашия автомобил и да изберете най-оптималния за целта компонент. 

Данните, които следва да бъдат въведени, можете да откриете на големия талон на автомобила. Те са:

 • Марка на колата;

 • Модел;

 • Година на производство;

 • Кубатура;

 • Цилиндри;

 • Тип на двигателя;

 • Тип на горивото;

 • Мощност.

Може също с номера на шасито или на самата част. След като въведете необходимите данни, ще излязат нашите налични предложения. Всички наши части са с двугодишна гаранция. 

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви