Маховик

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Маховикът е част от бензиновите и дизелови двигатели с вътрешно горене. Той е от изключително значение за работата на двигателя – функционирането му е невъзможно без него. Какво представлява, кога се сменя и колко издържа? Може ли да се доверите на онлайн магазин Макскар при пазаруването?

Какво е маховик на кола

Въпреки че прилича само на един диск, който няма особена роля в работата на автомобила, това изобщо не е така. Той е тежък метален диск с диаметър около 12-15 инча и корона от зъбци върху външната си страна. Той се задвижва от коляновия вал на двигателя, тъй като е прикрепен към него и е свързан със скоростната кутия и съединителя.

Основното му предназначение е акумулирането на кинетичната енергия, която двигателят на автомобила генерира, и прехвърлянето на въртящия момент към останалите части и компоненти на превозното средство. Поради неравномерната работа на ДВГ, маховикът служи като стабилизатор на въртенето. Ако той липсва, това ще се отрази върху движението на автомобила.

Колко време издържа

Поради използваната плътна и здрава стомана за изработката, маховикът е една от най-здравите авточасти в автомобилния механизъм. Подобен компонент може да е с експлоатационен живот от над 200 000 км пробег.

Какви са симптомите за смяна или ремонт

Съществуват няколко симптома, показващи нуждата от ремонт или смяна на разбит маховик:

  • наличие на вибрации в педала на съединителя – причините могат и да са други, но често са причинени от неизправността на този компонент;

  • трудности в превключване на предавките на трансмисията – при работа на ниски обороти се наблюдават трудности в превключването на предавките. При натискане на съединителя се проявяват вибрации в педала или щракания;

  • тракане на съединителя – проявява се при натискане на педала на съединителя на празен ход.

Съществуват и опции за олекотяване на маховика, когато теглото му е много голямо, като по този начин се осигурява по-лесното завъртане на двигателя. Това обаче трябва да се установи при специализирана сервизна проверка.

Днес на пазара има и демпферни маховици, които са с два диска в едно устройство, единият от които е свързан към скоростната кутия, а другият към коляновия вал на двигателя. Връзката помежду им е чрез лагер.

Защо да се доверите на Макскар

Ние сме сред лидерите в бранша и предлагаме разнообразен каталог от авточасти с високо качество и достъпни цени. При нас се предлагат комплекти от необходимите компоненти за цялостен монтаж и възможности за рециклиране. Ние предлагаме професионална помощ, функционален сайт с нужните инструменти за избор, бързи доставки и др.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви