Накладки

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Спирачната система е от важно значение в различните превозни средства и се състои от множество отделни елементи, най-основните сред които са накладките. Какво представляват и на колко км се сменят? Какви са симптомите им за износване и къде се използват?

Какво представляват автомобилните спирачни накладки

Това са отделни консумативи, които могат да са задни и предни и се срещат в автомобилите, камионите, леките коли, моторите. Представляват плочка, във вътрешността на която има специално фрикционно покритие, позволяващо по-ефективното забавяне и едновременно отнемане на инерцията на отделните колела. При натискане на педала на спирачката сработва спирачната система, задействайки накладките. Те са по двойки на колело, което прави по-ефективно постепенното забавяне на скоростта на движение.

Съществуват два вида: дискови и барабанни. Първите притискат диска, който се намира върху главината на колелото. Вследствие на голямото триене се забавя и скоростта на движение. Вторите оказват силен натиск върху барабана до постигане на същия ефект. В някои случаи има предни и задни накладки, където при натискане на педала първо сработват първите и после вторите.

Какви се предлагат 

Това, което бихте намерили, е:

  • полуметални – около 50% от състава им е метал и издържат на прегряване, сработват ефективно, но не са толкова функционални в студа;

  • нискометални – съставени са от 20-30% стомана. Остават ефективни, дори и при температура от 250-400 ° C. Предпочитани са при коли и леки превозни средства;

  • керамични – най-съвременните и качествени решения, използвани в спортните автомобили. Представят се отлично, дори и при големи натоварвания, износоустойчиви са и щадят спирачните дискове.

На колко километра се сменят

Всичко зависи от стила и начина на каране. При по-агресивно шофиране ще се налага по-честа смяна. Специалистите са на мнение, че е редно да се проверява състоянието на накладките на всеки 10-15 хил. км пробег. Препоръките относно точното време за смяна са при поставяне на сезонните гуми.

Съществуват и комплекти от накладки със сензори, сигнализиращи за нуждата от смяна. Когато слоят на фрикционното покритие изтънее до минимум, на таблото светва предупредителна лампа. Повечето авто производители препоръчват смяната да се извършва на всеки 30-50 хил. изминати километра.

Какви са симптомите при износване

Накладките за спирачките са консуматив и ако са износени се изисква подмяна. Сред явните симптоми е появата на вибрация в педала при неговото натискане. В други случаи те са свирещи при контакт с диска или се втвърдява педалът.

В онлайн магазин Макскар се предлага асортимент от различни видове инструменти за смяна и ремонти на отлични цени.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви