Шарнир

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Всеки знае, че по време на шофиране, автомобилът преминава през малки и големи неравности, по-голямата част от които се поемат от окачването. Шарнирите са едни от първите компоненти, поемащи част от тези вертикални амплитуди. Какво представляват и какво е тяхното предназначение, къде се намират и как се сменят? Защо голяма част от собствениците на автомобили в България се доверяват на онлайн магазин Maxcar при пазаруването?

За какво служи шарнирът

Освен стабилността на колата по време на път, окачването е натоварено и със задачата да поема и неутрализира възникващите по време на движение вибрации. Тази система се грижи предните и задните колела гъвкаво да се приспособяват спрямо неравностите, движейки се нагоре и надолу, компенсирайки баланса в промените. Шарнирите също вземат участие в тази сложна задача, създавайки гъвкава връзка между шенкела на колелата и окачването, благодарение на което превозното средство може да завива. 

Именно поради гъвкавата връзка, която създават шарнирите на преден или заден горен носач, е възможно независимото движение между окачването и колелата. Tези компоненти са подложени на доста високо натоварване и съответно на износване след определен период на експлоатация.

Как се разбира, че е износен

Факторите за ускореното износване на шарнира могат да са твърде големите неравности по пътя, метеорологичните условия, прекаленото претоварване на превозното средство и други. Поради това състоянието на тези компоненти трябва да се следи и при установяване на неизправности да се сменят с нови. Идващото от колелата тропане може да е индикация за повреда и необходимост от смяна, а пренебрегването на проблема значително намалява безопасността на пътя и риска от нововъзникващи проблеми.

Как се сменя

Голяма част от производителите дават период за експлоатация на шарнирите около 150 хил. км, но това е силно вариращ показател. Състоянието им основно зависи от добрата поддръжка на пътищата и неравностите по тях. За смяната и ремонта се разхлабват болтовете на съответната гума и колата се вдига на крик. Сваля се колелото и се следват инструкциите на производителя спрямо модела и марката на превозното средство. За тази дейност се използват специални вилици за избиване на частта, преса за премахване на шарнирния болт и специалните скоби за демонтаж.

Ако при вас липсват подобни инструменти, по-добре е да си ги купите или да се доверите на специализиран сервиз, който да извърши смяната професионално.

Защо да ни се доверите

Защото ние от Maxcar сме:

  • доказал се вече онлайн магазин и дружество;

  • предлагаме огромен каталог и има избор от различни шарнири за отделните марки и модели автомобили;

  • цените са сред достъпните в отрасъла, а качеството е на добро ниво, което е една от притегателните ни сили;

  • предлагаме бързи доставки и опции за смяна и връщане.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви