Въздушен филтър

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Важна част от състава на подходящата за работата на двигателя горивна смес е качеството на постъпващия въздух и този в купето за вентилация. Поради това е нужно подходящо пречистване чрез въздушен филтър, който присъства в климатичните инсталации, различните дизел или бензин автомобили, мотори, скутери, камиони, АТВ, мотоциклети и други. Какво е предназначението му и симптомите при неговото запушване?

Какво е предназначението на въздушния филтър

В горивната смес наличието на чист кислород е около 15-20 пъти повече от горивото, което е достатъчно ясен показател относно важността на H2O в състава. Според мненията на някои специалисти, леките коли консумират средно 12 до 15 кубически метра атмосферен въздух на 100 км. пробег. Ако различните носещи се замърсявания попадат в двигателя, то скоро това ще влоши неговата работа и ще се наложи основен ремонт.

За предотвратяването на нуждата от поява на подобен огромен разход служи въздушният филтър. Същевременно чистият и изправен пречиствател на въздуха значително намалява генерирания от двигателя шум и действа като регулатор на температурата на горивната смес при бензиновите мотори.

Какви са симптомите за запушен въздушен филтър

При прекомерно запушване с различни постъпили отвън твърди частици, като песъчинки, камъчета, косми и листа, това води до някои проблеми със: 

  • намаляване на ефективността на филтриращия елемент;

  • недостиг на въздух в двигателя;

  • недостатъчно кислород в горивната смес;

  • нарушаване на работата на мотора;

  • непълно изгаряне на горивото;

  • увеличаване на токсичността на изгорелите газове;

  • повишен разход на гориво.

Кога се сменя

Точен отговор на въпроса няма, тъй като има значение колко замърсена е средата, в която се експлоатира колата. Експертите препоръчват периодична проверка. Все пак всеки може да прецени и да направи разлика между чистия и замърсения въздушен филтър. При повечето стандартни случаи, смяната се извършва на всеки 15-30 хил. км. пробег, освен ако производителят не е добавил други препоръки в документацията за експлоатация на превозното средство. Не забравяйте, че непотребните компоненти се предават за рециклиране и опазване на околната среда.

Съществуват и спортни въздушни филтри, които, за разлика от конвенционалните, са несменяеми и при тяхната профилактика периодично се почистват.

Защо да изберете пазаруването от Макскар

Онлайн магазин MAXCAR представлява огромен каталог от различни размери и видове нови високоефективни въздушни филтри от различни марки и производители, предлагани на разумни цени. Често правим промоции, предлагаме безплатна професионална консултация и бързи доставки.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви