Механика, автоматик, вариатор или робот? Какво да изберем? — Maxcar

Механика, автоматик, вариатор или робот? Какво да изберем?

Публикувано на: 2019-08-29 16:08:40
Категории : Любопитно

Към момента съществуват множество механизми за смяна на предавките на моторните превозни средства. Въпросът, когато правим избор на автомобил, е кой от всички тях да изберем. Нека разгледаме четирите най-предпочитани и техните особености.

Механика

Механическата скоростна кутия за превключване на предавките е първата използвана и все още най-популярната. Смяната при задвижване се извършва ръчно от водача. При подобен механизъм липсват каквито и да е електроники или хидравлични допълнения. Най-голямото й предимство е че при правилно боравене, разходът на гориво може значително да спадне, а в трудни ситуации, като затъване в кал или сняг, ръчната механика може много да ни помогне.

За хората, които не са свикнали да превключват ръчно скорости, подобно решение може да им се струва досадно, но за тези, които са свикнали с нея, тя е много полезна и към момента най-предпочитаната.

Автомат

Другият по-напреднал вариант за превключване е автоматикът. При него, водачът не превключва отделните предавки на трансмисията, а само задава режимите на работа - задна, предна, паркинг и т.н. Тя осигурява по-голям комфорт на водача, защото не го ангажира допълнително в превключването на скоростите. Ето и останалите предимства на автомата:

  • плавно и автоматично превключване на предавките;
  • не се нуждае от периодична подмяна на съединител;
  • добра динамика, поради възможността за ръчно превключване;
  • има способността да се адаптира към стила на шофиране на водача.

Той обаче има значително по-сложен механизъм на работа и при повреда, ремонтните дейности са изключително скъпи. В същото време, колите с автомат винаги са с повишен разход на гориво в сравнение с тези с ръчните скорости.

Вариатор

Още по-усъвършенстван вариант, целящ максимално да “изглади” плавността при смяната на предавките. Ето защо беше разработен вариаторът, който осигурява безстепенно превключване. Тук искаме да отбележим, че подобно устройство се използва в моторните превозни средства от рода на скутерите, мини-моторите и лодките. Те са с миниатюрни размери и лесно се побират в малките пространства. Разбира се, вече има и по-мощни решения, внедрявани в съвременните автомобили.

Вариаторът осигурява безстепенно ускорение и максимално добре използване на мощността, с което се постига намален разход на гориво. Неговият механизъм също е значително опростен, което допринася за по-рядката му повреда - състои се само от две шайби.

Робот

Роботизираният вариант представлява хибрид между механичната и автоматична трансмисия. Тоест, основно в концепцията е заложено ръчното предаване, но без участието на водача. Тук обаче има допълнителни устройства, заменящи действията на човека. Така водачът е напълно освободен от каквито и да е действия, свързани с превключването и в същото време се възползва от предимствата на ръчната скоростна кутия.

Ако се нуждаете от резервни части за вашата трансмисия, ние имаме множество нови подходящи резервни части на отлични цени. Всички те са с оригинален произход и най-високо ниво на качеството. За да се уверите самостоятелно в това, заповядайте онлайн на maxcar.bg или ни посетете лично в наш физически сервиз, където майсторите ще Ви посрещнат и отстранят възникналите неизправности по колата. Очакваме Ви!

Споделете тази публикация

София, ул. Пирин 58

02 443 40 60

0884 22 40 60

София, бул. Сливница 259

02 444 60 40

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

032 518 432

Бургас, ул. Я. Комитов 16

0894 77 40 60

Вашата поръчка се обработва ...