Как правилно да изберете акумулатор. Съвети от експертите

Категории: Полезно

"Без акумулатор – няма живот" - справедливо е посочил главният герой на филма "Пази се от автомобила". Особено в студеното време на годината! – добавяме истината, с която е запознат всеки опитен шофьор.

Рано или късно, акумулатора на автомобила излиза от строя. Това се случва в резултат на сулфатацията на пластините – главната "болест", произтичаща от принципа на тяхното действие, а оттам и неизбежното. Проблемите се получават и от вибрациите, непълния заряд, температурните скокове - всички онези фактори, които в условията на експлоатация на колата са неизбежни.

Коварността на ситуацията идва от там, че поради своя дизайн, "не харесва" студа. Няма да анализираме графиките на зависимостта на капацитета спрямо температурата. Просто трябва да запомним, че с всеки градус понижение на околната температура, нашият герой губи по 1-2 процента от своята сила. И с понижаване на температурата, този процес се усложнява. Опитът за "стартиране" на сутринта след обичайните по нашите ширини есенни нощи на студ, за собственика завършва с пълен крах.

видове акумулатори

Трябва да се отбележи, че изборът на акумулатор е сериозен проблем.

Обърнете внимание на:

  • капацитета;
  • величината на пусковия ток.

Това са двата най-важни параметъра. Те трябва да бъдат не по-малки от тези, които са указани от завода-производител. Силното превишаване на тези параметри също е нежелателно – електрическото оборудване на, по-специално генератора, все още се изчисляват на тяхната определена максимална стойност. В изключение може да се превърнат тунингованите автомобили за любителите на силния звук – но в този случай се взема по-мощен генератор и се преработва цялата електросистема.

Също така си заслужава да се обърне внимание и на размерите. Ако те са много по-малки, отколкото на предишния - има смисъл да сте предпазливи. Технологията на оловно-киселинните датира от над сто години без основни изменения. Намаляването на размера и теглото, разбира се, е добре дошло, както и всяка проява на техническия прогрес – но е по-добре ако изпълнението е от бранд, на който имате доверие. В противен случай е възможно производителя просто да е спестил материали и компоненти за акумулатора – тоест от неговата здравина, издръжливост и другите важни параметри. Твърде големия (широк) и следователно тежък такъв – също нежелан вариант, най-малкото защото това са излишни килограми натоварване върху автомобила.

Допълнителните елементи в конструкцията:

  • ергономична дръжка за носене;
  • щитове;
  • закриващи клеми и намаляване на риска от късо съединение;
  • вградения индикатор за зареждане.

Oпитът показва, че в рамките на периода на експлоатацията, рано или късно тези елементи стават истинска благодат – всичките тези идеи не са напразни.

Освен това, продължителността на живота може да бъде сериозно увеличена, чрез използване на определени технологии и разработки на бранда-производител - в онези случай, когато си струва да закупите по-съвременен модел.

Най-добре е да направите подбор по марката на колата. Това ще даде възможност да му осигурите безпроблемна работа при инсталиране.

С тази цел беше създадена удобна система за подбор на акумулатора точно за Вашия автомобил!

Избирате марката, модела и годината на пускане - и ще Ви бъдат предложени именно тези продукти, които са подходящи за Вашата кола.

Ние Ви предлагаме богат избор на най-оптимални цени и с Безплатна доставка в България!

Изберете акумулатор лесно и бързо, заедно с Maxcar.bg

Споделете тази публикация

Вижте още

София, ул. Пирин 58

0882 66 79 00

София, бул. Сливница 259

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

Бургас, ул. Я. Комитов 16

0894 77 40 60

Варна, ул. Подп. Калитин 2

0895 53 20 95