Как правилно да се зарежда акумулатора

Категории: Полезно

Зареждане на акумулатори

Нужда от допълнително зареждане

Без съмнение, централно място в грижите за акумулатора на автомобила заема зареждането или поддържането на оптималното ниво на заряда, когато колата не се използва или има възникнал проблем в/с нейната работа. Ето защо, правилното зареждане на акумулатора стои отделно от правилата на самата му експлоатация.

Всъщност няма нищо сложно в зареждането на акумулатора, но въпреки това голяма част от шофьорите го правя погрешно. Колкото и да е странно, на теория всички знаят как трябва да се зарежда, а от практическа страна действията са истинският проблем. В изправния автомобил, функцията за презареждане на батерията се пада на алтернатора. Ако той не функционира правилно, батерията ще се разреди след няколко часа път. Подобен ефект ще има и при неизправност в електрическата мрежа, което да води до консумация на енергия по време на престой - така наречените утечки. Тогава проблемът ще бъде забелязан, ако колата не бъде използвана няколко дни, а понякога даже седмици. Няма да задълбаваме в по-прозаични случки като забравени фарове/светлини, слушане на музика при спрян двигател или дори неизправна алармена инсталация. Да минем по същество.

Необходимостта от използването на зарядно устройство за акумулатора възниква поради дълбокия разряд, който освен главоболия, закъснения и допълнителни разходи е възможно да "убие" самата батерия. Ето защо, всеки уважаващ себе си шофьор трябва да има в себе си под ръка зарядно устройство.

Изборът на зарядно за акумулатора е широк и разнообразен. Продават се различни модели, различаващи се помежду си по цената и качеството на изработка и мошност. По-добре е да извършваме зареждането само с модели от поне средния ценови диапазон, които притежават допълнителни защити и възможност за автоматично изключване при проблем или когато зареждането е достигнало до нужнато ниво.

Редът за зареждане на акумулаторната батерия за автомобила е следния:

  1. Свалете акумулатора от машината и го занесете в отопляемо помещение, ако действието се развива през зимата;

  2. Помещението трябва да е проветриво и далеч от деца. В него не бива да се спи или работи - отделят се вредни газове по време на зареждане;

  3. Ако акумулатора е обслужваем, развинтете капачките за контрол на електролита.

  4. Това е подходящия момент да долеете дестилирана вода в кухините на клетките, ако това се налага.

  5. Правилно свържете зарядното устройство към батерията. Задължително трябва да се консултирате с инструкциите на производителя;

  6. Преди да включите зарядното устройство в електрическата мрежа, още веднъж се уверете в правилността на свързването;

  7. Човек не трябва дълго време да оставя батерията на зареждане без надзор. Трябва да има възможност за постоянното наблюдение на процеса;

  8. При приключване на зареждането на акумулатора, зарядното устройство първо се изключва от мрежата;

  9. При отстраняване на зарядното устройство от акумулатора се отстранява първо минусовия контакт;

  10. Завинтете капачките - ако има такива.

С това, процесът по зареждането на акумулаторната батерия може да се счита за завършен. Нищо сложно по принцип няма. Най-важното нещо е вниманието, следването на инструкциите и повишената предпазливост.

Съвет

Дори при безпроблемна работа е хубаво да веднъж в годината да свалите акумулатора от автомобила и да го заредите допълнително. Това ще помогне да се подобри консистенцията на електролита. Понякога водата в него се отделя от киселината и е възможно да замръзне при отрицателни температури, което води до деформации в структурата на плочите. Избегнете натрошаването и прекъсването на клетките. Не се оставяйте да бъдете изненадани при първите студове. Просто отделете няколко часа за подготовка в края на есента.

Споделете тази публикация

Вижте още

София, ул. Пирин 58

02 443 40 60

0884 22 40 60

София, бул. Сливница 259

02 444 60 40

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

032 518 432

Бургас, ул. Я. Комитов 16

0894 77 40 60

Варна, ул. Подп. Калитин 2

0895 53 20 95