Полезни съвети за хибридните автомобили през зимата — Maxcar.bg

Новини

Хибридни коли през зимата

Публикувано на: 2018-12-04 09:38:26
Категории : Полезно

Доста често от собствениците на хибридни коли може да се чуят оплаквания, че при големите студове не палят. В действителност, това се дължи на факта, че експлоатацията на тези машини в студения период има някои особености, които не винаги се изпълняват. Именно в това се състои проблемът, а не в несъвместимостта на хибридите и електрическите автомобили с нашата зима, както много хора погрешно смятат.

Отоплението на купето и разходът на гориво

Високият разход на гориво през зимата — това не е толкова мит, колкото неразбиране на принципа на работа. В края на краищата, отоплението на салона се извършва от системата за охлаждане на бензиновия двигател. Така, че колкото по-ниска е температурата на околния въздух и колкото повече сте увеличили температурата на климатика, толкова по-висок е разхода на бензин. И тук всичко зависи от вашия избор — или да мръзнете и да пестите, или да седите на топло.

Освен това, важна роля играе нивото на охлаждащата течност. Много собственици не обръщат внимание на това, че хибридната кола е с двуканална отоплителна система и два разширителни резервоара. При липсата на течност в някоя от тях, дълго ще чакате салона да се стопли.

Проблеми с акумулаторните автомобили

Основният враг на акумулаторните батерии в хибрида — това е студа. Заради него, капацитетът намалява значително. Ако сте оставили колата на улицата с полуразредена батерия, то след известно време, поради токовата утечка, напрежението може да падне под критичното ниво.

Ако това се случи със спомагателната (малка, на 12 волта), бордовата мрежа ще бъде изключена, а самия автомобил ще стане напълно неработещ.. Но изход има и той е доста прост: трябва да презаредите батерията от друга машина чрез запалката. Просто свържете клемите и изчакайте известно време — вашата батерия малко ще се зареди и ще може да стартирате автомобила.

Много по-лошо е ако оставите колата в студа за дълго време и високоволтовата батерия се разреди. В подобен случай ще трябва да се обадите на пътна помощ и да транспортиране автомобила до сервиз. Такова дълбоко разреждане може да доведе до необратима деградация на някои акумулаторни клетки, което води до загуба на капацитета.

Подготовка за зимата

Хибридът също трябва да се подготви за зимата. Така, че при приближаване на студения сезон:

  • проверете капацитета и натоварващата способност на акумулатора (спомагателния и силовия);

  • направете диагностика на електропомпите;

  • проверете бобините за запалване, свещите, дроселния амортисьор;

  • сменете маслото;

  • при необходимост долейте или сменете антифриза.

В този случай, машината ще работи дълго и надеждно, дори и в най-студената зима.

Споделете тази публикация

София, ул. Пирин 58

02 443 40 60

0884 22 40 60

София, бул. Сливница 259

02 444 60 40

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

София, Люлин 2, бл. 276

0895 95 40 60

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

032 518 432