Как да разберем, че е време за смяна на акумулатора — Maxcar.bg

Новини

Кога трябва да сменим акумулатора в автомобила

Публикувано на: 2018-05-15 15:08:12
Категории : Акумулатори , Полезно

Ако сте решили да закупите нов акумулатор, за да се чувствате уверени в студените дни - не бързайте. Първо направете няколко прости теста и проверки. С течение на времето, по различни причини, той губи своите характеристики, но разбирайки реалните му остатъчни възможности, можете да продължите да го експлоатирате. Въпреки, че можете да изискате от такава батерия само това, на което е способна.

Първо, с течение на времето, те губят капацитета си. Въпреки надписа 60Аh върху корпуса, на петгодишния екземпляр, реалният му капацитетът може да бъде от 3 до 10 Ah. Той може да продължи да се използва само като стартерен. При изключен двигател, електрическите уреди в колата не се включват. Не оставяйте колата за дълго време без експоатация, защото такъв акумулатор би "живял" само при непрекъснато зареждане.

На второ място, той може да загуби част от своя капацитет. Новите съвременни батерии дават 500-600А пусков ток, въпреки че на повечето автомобили са им достатъчни 200-300А. Можете да продължите да го използвате, имайки предвид обаче, че няма запас за няколко пъти подред да стартирате автомобила.

На трето място, с възрастта се увеличава саморазряда и намалява способността за приемане на заряд.

За да се разбере какво точно представлява Вашият акумулатор, първо заредете го напълно с помощта на зарядно устройство. В половината от случаите, всички проблеми са свързани именно с разреждането. Освен това, производителите не препоръчват в студеното време използването на артикули, чийто заряд е по-малък от 75%.

Ако след зареждане, не може да се запали колата, значи е дошло време за смяната му.

В случай, когато е възможно да запали двигателя само 1 или 2 последователни пъти (след което напрежението в клемите силно пада), това показва, че ресурсът му е изчерпан и трябва сериозно да се замислите за необходимостта от закупуване на нов в най-скоро време.

Когато батерията е в режим на постоянно презареждане в условията на продължителна работа (работи в режим "такси" или "маршрутно такси"), срока за експлоатацията му намалява съществено - до 1-2 години. В такива случая, мерилото от необходимост за подмяна е нейната възраст.

Най-добре е да се закара в специализиран сервиз, където ще бъде проверен от професионален тестер или на стенд.

Проверка на действителния му капацитет

Тестът на капацитета се извършва, както следва: батерията се разрежда по ток до 1/20 от капацитета и напрежение в нейните изводи 10,5 Волта. Например, батерията с капацитет 60 Ah се разрежда до ток 3 Ампера и 10,5 Волта. Действителният капацитет се изчислява: разрядният ток се умножава по времето на разреждане в часове.

В живота, такава проверка може да се извърши при забравени през нощта включени къси светлини - добрият акумулатор трябва да издържи не по-малко от 12 часа. Въпреки, че горещо Не препоръчваме силното разреждане на батерията, тъй като след това трябва първо да се зареди на зарядно устройство и само след зареждането да се постави в автомобила.

Ако след час слушане на музика или при включени габарити не може да стартира автомобила - той трябва да се смени или да се използва само за стартиране на двигателя. Разбира се, при условие че наскоро е бил подложен на пълен заряд.

Срок за употреба

Най-дълго служат премиум линиите на известните марки - около 8 години. Това са Bosch S5, Varta Silver, Delkor, A Mega Premium, Berga Power-Block.

Батериите на известните марки от непремиум линиите работят около 4-5 години.

Експлоатационният период на noname продукт с неизвестен произход може да продължи само няколко месеца.

Споделете тази публикация

София, ул. Пирин 58

02 443 40 60

0884 22 40 60

София, бул. Сливница 259

02 444 60 40

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

София, Люлин 2, бл. 276

0895 95 40 60

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

032 518 432