Как да подготвим автомобила си за зимата — Maxcar.bg

Новини

Подготовка на автомобила за зимата

Публикувано на: 2018-11-21 13:33:52
Категории : Полезно

При смяната на сезона (началото на зимата), трябва всеки автомобил да се подготви. Можете да направите това в автомобилен сервиз, но повечето операции е възможно да си ги направите и сами.

Автомобилни гуми

Първото нещо, което трябва да направите е да смените гумите. Ако в момента шофирате с летни такива, то смяната им със зимни трябва да се направи в периода, когато температурата на въздуха падне до стойност плюс 7-10 градуса (при по-ниска температура, летните стават прекалено твърди и тяхното сцепление с пътя намалява значително).

Ако в момента използвате всесезонни, то подмяната им може да се отложи. Но при температура от -10 градуса, поставянето на зимните гуми става задължително — в такъв студ, само те остават достатъчно еластични, а карането с всесезонни гумите става смъртоносно опасно.

 

Акумулатор

Дори в момента да не възникват проблеми с него, не забравяйте, че при по-ниски температури капацитета му пада драстично. А вискозитета на машинното масло се увеличава (пусковият ток нараства), така че през студа може да откриете, че вашият автомобил просто не пали, тъй като енергията на акумулатора не е достатъчна за работата на стартера. Затова си струва да направите следното:

  • Почистете корпуса и клемите от окиси.

  • Проверете напрежението на заредения акумулатор (трябва да бъде около 12,7 волта).

  • Проверете нивото на електролита и замерете неговата плътност (1,27 грама на кубичен сантиметър). Това е така, ако батерията е обслужваема, а при необслужваемия този елемент трябва да го пропуснете.

Ако вашият акумулатор е вече на повече от пет години, той започва да отказва в студа и тогава изводът е еднозначен — нуждае се от спешна подмяна.

Масло и маслен филтър

С машинното масло всичко е просто — през октомври-ноември е желателно да преминете на зимно, което е с по-малка гъстота в студа. Масленият филтър теоретично и той трябва да се подмени за по-малко замърсяване, но цената не е толкова голяма, така че го сменете едновременно с маслото (ако сте започнали рутинна поддръжка, то направете всичко наведнъж).

Антифриз

Ако сте с обикновена течност, то сменете я с антифриз. Ако използвате целогодишен антифриз, проверете неговата плътност. Ако последната охлаждаща течност е сипана преди пет години, нейната смяна е задължителна. За такъв период, инхибиторите сработват с отделените вредни за мотора вещества.

Ако автомобила е вкаран от чужбина през тази година, то антифризът също трябва да се смени. В Европа, зимата е по-мека, така че там обикновено се използва антифриз, който замръзва при температура -25 градуса, а не при -35 като у нас.

Чистачките на предното стъкло и миещата течност

Колкото и да е странно, много шофьори забравят да сменят водата в специалния резервоар с незамръзваща, а от това може да зависи човешкия живот. Чистачките също трябва да се сменят през зимата, тъй като по тях се лепи по-малко сняг.

Уплътненията на вратите

Достатъчно е просто да ги намажете със специален лубрикант на силиконова основа, и тогава те няма да замръзват. Но ако не го направите, след като попадне между тях вода, тя ще замръзне, а при опит за отваряне на вратата, може да отлепите уплътненията от местата им.

Споделете тази публикация

София, ул. Пирин 58

02 443 40 60

0884 22 40 60

София, бул. Сливница 259

02 444 60 40

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

София, Люлин 2, бл. 276

0895 95 40 60

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

032 518 432