Правила за шофиране през зимата на автоматик — Maxcar

Правила за шофиране през зимата на автоматик

Публикувано на: 2019-11-05 09:19:28
Категории : Любопитно

Зимата е сезона, в който искаме да скъсим колкото се може престоя ни навън. Студено ни е, но е хубаво да се погрижим за правилния подход към автомобила, за да ни служи вярно дълго време.

Загрейте колата преди тръгване

Подгряването на автоматика е важно, както за двигателя така и за автоматичната скоростна кутия. Маслото в автоматичната скоростна, е хубаво да се подгрее, за да осигури добра работа на трансмисията. Има шофьори, които подгряват маслото като включат на скорост, и подават леко газ за кратко време. Има и такива, които при потегляне внимават, да не подават рязко газ и да не надвишават 50км/ч., първите 10-15мин. И двата варианта не са грешни. Главното е да знаем, че трябва да бъдем внимателни с автоматичната скоростна кутия, в студените дни.

Не карайте на зимен режим през цялото време

Има автомобили, които имат предавка зимен режим ”W”(winter). Тя е удобна при потегляне и при движение по заледени участъци.Не е желателно, да се използва при постоянно движение, заради натоварването на трансмисията в този режим. Използвайте само при нужда.

Буксуването не е препоръчително

Буксуването на едно място, продължително време, би довело до прегряване на маслото в кутията. Прегряването е доста опасно и би довело до сериозен ремонт. Ако ви се случи да заседнете и не успеете бързо да излезете от ситуацията, помолете някой да ви бутне или издърпа за да не се налага дълго време да форсирате на едно място.

Използвайте двигателя като спирачка

Може да използвате двигателя като спирачка само ако вашата трансмисия позволява това. По-старите автомати имат ограничение, за преминаване на по-висока предавка и с тях е възможно. При новите автомати е възможно единствено и само, ако селектора поддържа възможността за ръчно превключване. При този вариант плавно преминава те от по-висока към по-ниска предавка.

Паркирайте на равно преди нощния престой

За да нямате проблем сутрин със замръзване на ръчната спирачка зимно време, е желателно вечер да паркирате на равен терен. При паркиране: 

  • натиснете спирачката;
  • освободете от скорост;
  • дръпнете ръчната;
  • отнемете от спирачката;
  • след това превключете в позиция паркинг.

По този начин ще избегнете проблеми при първо потегляне в студените дни.

 Проверявайте маслото

Маслото е, от особена важност при работата на автоматичната трансмисия.За това е нужно редовно, да се следи нивото и да се долее ако има нужда.Смяната трябва да бъде редовна, особено при шофиране в градски условия. Маслото бързо достига висока температура и вискозитет, поради което автомата има охлаждане на кутията.Когато проверявате течността за охлаждане, тя трябва  да бъде бистра.

Споделете тази публикация

София, ул. Пирин 58

02 443 40 60

0884 22 40 60

София, бул. Сливница 259

02 444 60 40

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

032 518 432

Бургас, ул. Я. Комитов 16

0894 77 40 60

Вашата поръчка се обработва ...