Пробег на електрически автомобил

Категории: Любопитно

Електрическите превозни средства се превърнаха в популярен избор за голям брой шофьори по целия свят. Освен че са екологично чисти и икономически ефективни, с всяка година стават все по-достъпни. Но какви видове батерии има, как и за колко време се зареждат и как се измерва пробегът на ел. автомобилите?

Какви видове батерии за ел. автомобили съществуват?

Батерията е основен компонент на ел. автомобилите. Именно тя определя какво разстояние изминават с едно зареждане. Съществуват следните видове:

  • литиево-йонни (Li-ion) – този вид са най-използваните в съвременните ел. коли. Те са относително леки, имат дълъг живот и добър енергиен капацитет;
  • никел-металхидридни (NiMH) – никел-металхидридните са по-стар тип, но все още се използват при някои модели. В сравнение с литиево-йонните са по-евтини, по-тежки и с по-малък капацитет;
  • литиево-железофосфатни, литиево-солни и натриево-йонни – тези видове все още се изследват и не са широко достъпни, но предоставят подобрения относно капацитета на съхранение на енергия, ефективността и цената.

Разнообразието на енергийни модули, в света на ел. автомобилите, е ключов фактор, определящ изминатото разстояние, ефективността и дълготрайността.

Как се зареждат и за колко време?

Зареждането на един електромобилите зависи от типа на зарядната станция и капацитета на батерията.

Обикновено стандартните домашни зарядни устройства зареждат превозното средство за 6-12 часа. Бързите зарядни станции може да го заредят до 80% за около 30-60 минути. А някои нови супер бързи модели предлагат зареждане за 15-30 минути.

Процесът на зареждане и времето, което изисква, са съществен фактор при използването на ел. автомобил. За разлика от акумулаторните, те са проектирани да издържат на по-дълги цикли на зареждане и разреждане. Бързото развитие на технологиите обещава все по-ефективни и бързи решения в близко бъдеще, което прави електромобилите все по-привлекателен избор за потребителите.

Как се измерва пробегът на ел. автомобил?

Изминатото разстояние на електромобила зависи от капацитета на батерията, условията на пътя, стилът на шофиране и климатичните условия. Производителите обикновено предоставят информация за максималния пробег при оптимални условия, но в реални може да варира. 

В различните страни се използват различни стандарти за измерване на пробега. Това включва симулирани тестове в лабораторни условия и реални пътни условия. Ниските температури може да намалят изминатото разстояние поради по-голямото съпротивление на енергийния модул, докато горещините може да засегнат охлаждащите системи.

Ел. автомобилите продължават да привличат все повече и повече внимание поради своите екологични и икономически предимства.

Споделете тази публикация

Вижте още

София, ул. Пирин 58

0882 66 79 00

София, бул. Сливница 259

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

Бургас, ул. Я. Комитов 16

0894 77 40 60

Варна, ул. Подп. Калитин 2

0895 53 20 95