Регулиране на клапаните на двигателя — Maxcar

РЕГУЛИРАНЕ НА КЛАПАНИТЕ НА ДВИГАТЕЛЯ

Публикувано на: 2019-11-28 12:30:03
Категории : Любопитно

Двигателят е най-важната част на вашият автомобил. Той представлява сложна машина,която преобразува топлинна енергия, чрез изгарянето на бензин и газ. Една от главните части са клапаните. Те се намират в главата на и биват два вида – всмукателни, през които въздухът и горивната смес навлизат в цилиндрите, и изпускателни, които служат за изхвърляне на отработените газове. 

НЕОБХОДИМОСТ ОТ РЕГУЛИРАНЕ

Клапанът е съставен от стъбло и глава и е често подложен на екстремни температури и различно налягане. Честа причина за неговата повреда е прегаряне, което се получава в резултат на неподходящи условия на работа на мотора или неподходяща горивна смес. При по-голяма повреда, в доста от случаите, двигателят не може да бъде ремонтиран. Затова е от  изключителна важност да наблюдавате и регулирате клапаните на вашето МПС. Ако чуете шум в двигателя, вероятно те са причината за него. Друга начин да усетите, че имат нужда от регулация и смяна е чрез губенето на обороти. Важно е да обръщате внимание на тези дори и дребни детайли. При износване, изгаряне или механична повреда, необходимостта от смяна е неизбежна.

ПРАВИЛА ПРИ СМЯНА И РЕГУЛАЦИЯ

При необходимост от смяна, първо, трябва да демонтирате цилиндровата глава от блока на двигателя. Следващите основни стъпки са:

1

Разглобяване на главата на стенд

2

Смяна на клапаните

3

Поставяне на нови гумички

4

Поставяне на нови водачи

5

Проверка на хидравличните повдигачи

Важно е, след като всички нови компоненти са сложени, да проверите главата за течове. При наличие на такива, трябва да извършите механична обработка, за да подсигурите безаварийното ползване по-нататък. 

Доста автомобили са снабдени със специална система за автоматично регулиране на  клапаните, но, в случай че вашият няма такава, те трябва да се регулират чрез пластини,още наречени пулове, или регулиращи болтове, които се поставят на кобилиците.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ПРАВИМ ВСИЧКО ТОВА?

Представете си,че тръгвате на път за дългоочаквана почивка и колата ви се повреди. И повредата не е каква да е, а точно в двигателя. Не ви допада,нали? Затова, за да избегнете всякакви екстремни ситуации, обръщайте внимание на регулацията преди да е станало прекалено късно. Ако превантивно направите правилният ремонт, това гарантира безупречно функциониране и управление на вашият автомобил.

Споделете тази публикация

София, ул. Пирин 58

02 443 40 60

0884 22 40 60

София, бул. Сливница 259

02 444 60 40

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

032 518 432

Бургас, ул. Я. Комитов 16

0894 77 40 60

Вашата поръчка се обработва ...