Трябва ли да се зарежда нов акумулатор

Категории: Любопитно

Ако при редовното използване на акумулатора е ясно, че трябва да се зарежда, много собственици на нови батерии си задават въпроса, трябва ли да ги зареждат след покупката? Това е относително и по-долу ще разберем кога се налага зареждане и кога то не е необходимо?

Зарежда ли се новият акумулатор

Ако при покупката елементът е със 100% заряд, не е необходимо неговото допълнително зареждане. В повечето случаи това не винаги е така и дозареждане все пак е необходимо. Причините могат да са няколко:

  • в голяма част от случаите времето от производството до продажбата е голямо и колкото и качествено да е направена батерията, тя има предразположение към саморазреждане;
  • не всички магазини, където се съхраняват новите акумулатори за продажба, осигуряват подходящите условия и това също е причина за загуба на част от първоначалния си заряд;
  • не всички нови акумулаторни батерии имат толкова нисък саморазряд, колкото оригиналните маркови продукти. Нискокачествените и евтини модели, при престой дори и месец в склада на магазина, могат да загубят 50% и повече от заряда си. Различни проучвания показват, че по-купувани са евтините и не много качествени продукти.

Професионалните търговци, държащи на качеството на продуктите и на имиджа си, периодично замерват наличните елементи в складовете си и ги зареждат за запазване на капацитета. Ето защо, отговорът на въпроса, в много голяма част от случаите, е положителен.

При колко волта напрежение акумулаторът е напълно зареден

Батериите за автомобили се считат за 12V-ви. Когато зарядът е на 100%, нормалното напрежение на клемите е между 12,6 и 12,7V. Всичко под тези стойности говори за непълен заряд. При измерване веднага след премахване от зарядното устройство, стойностите ще бъдат и по-високи – от 13V до 13,2V. Това е напълно нормално, тъй като процесите по зареждане затихват постепенно и след няколко часа показателите си придобиват гореспоменатите стойности. Ако при измерване след покупката напрежението е под 12V, разрядът е под 50% и има нужда от презареждане.

Минималният волтаж за нормална работа е 11,9V.

Как се зарежда нов акумулатор

Зареждането става посредством специално Smart зарядно устройство, което напълно самостоятелно разпознава вида на батерията и нейните стойности. Това са напълно автономни устройства, които не изискват допълнителни настройки. Можете да оставите колата известно време да работи на място, до възстановяване на напрежението от 12,7V, като периодично измервате стойностите на клемите с волтметър. При наличие на намален капацитет, със сигурност има нужда от възстановяване на клетка.

Споделете тази публикация

Вижте още

София, ул. Пирин 58

0882 66 79 00

София, бул. Сливница 259

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

Бургас, ул. Я. Комитов 16

0894 77 40 60

Варна, ул. Подп. Калитин 2

0895 53 20 95