Пожарогасители

Има 6 продукта.

Оценете Пожарогасители от MAXCAR
Рейтинг 4.7 от 67 отзив/а

Автомобилното оборудване за безопасност е задължително за всяко превозно средство: от лека кола до камион и автобус. МПС е обект с повишена пожароопасност поради голямото количество запалими и експлозивни материали, разположени в него. За да се предотвратят огнени необратими инциденти се изисква наличие на пожарогасител. Изправността му е от ключово значение, тъй като автопожарите представляват 15% от всички регистрирани злополуки.

Какви автомобилни пожарогасители има

Тези допълнения са задължително оборудване от цялостния комплект за безопасност на моторните превозни средства. Аксесоарът за кола, позволяващ бързото загасяване на пламъци при тяхното възникване, е необходимост, а не каприз. Този продукт дава възможност на водача да реагира мигновено при малък огън.

С оглед на съдържанието пожарогасителите за коли биват:

  • прахови – подходящи са за гасене на горящи горива и смазочни материали;
  • въглеродни – да не се използват за гасене на тлеещи материали;
  • аерозолни – съставени са от халогенирани въглеводородни съединения. Струята им излиза под налягане, разпръсквайки се навсякъде. Подходящи са за гасене на горящи предмети.

Съществуват и модели на водна основа, но те са рядко срещани.

Кой е най-подходящ за използване

За употреба в превозно средство, пожарогасителят за кола трябва да е ефективен срещу горящо гориво, елементи под напрежение, топящи се и твърди материали. На тези изисквания отговарят, праховите и въглеродните модели.

Според онлайн магазин Maxcar, най-предпочитани и използвани днес са праховите продукти. Те са с по-ниски цени, компактни са и са непретенциозни по време на работа.

Задължително ли е да го имате

Съгласно чл. 139, ал. 2, т. 3 от Закона за движение по пътищата, пожарогасителят за кола е задължителен аксесоар към всяко МПС. Неговата липса в оборудването на автомобила може да е предпоставка за съставяне на административен акт за нарушение от страна на служителите на КАТ. Обикновено се съхранява в багажното отделение на превозното средство и периодично се подлага на преглед за работоспособност.

Липсата на пожарогасител за кола може да доведе до неуспех за преминаване на годишен технически преглед на превозното средство. Това допълнение е в списъка със задължителните принадлежности на МПС и специалистите в съответния пункт ще изискват неговото наличие и изправност.

Виж още Скрий

Предлагаме експресна и сигурна доставка до: София, Пловдив, Варна, Ловеч, Бургас, Добрич, Стара Загора, Хасково, Смолян, Шумен, Сливен, Разград, Плевен, Монтана, Видин, Силистра, Търговище, Кърджали, Кюстендил, Габрово, Враца, Велико Търново, Пловдив, Русе, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Перник и други. Ние доставяме дори до най-малките села.

София, ул. Пирин 58

0882 66 79 00

София, бул. Сливница 259

0882 02 57 75

София, Младост 1, бл. 141

0899 40 60 17

Пловдив, Тракия, бл.169

0895 53 92 52

Бургас, ул. Я. Комитов 16

0894 77 40 60

Варна, ул. Подп. Калитин 2

0895 53 20 95