Маслен филтър

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


При поддръжката на двигателя с вътрешно горене се използва смазочна течност, която през определен изминат пробег се сменя. С времето в нея се появяват различни твърди метални частици, което изисква постоянното им филтриране от маслен филтър. Той присъства в различните видове транспортни, пътни, селскостопански и тежкотоварни превозни средства, като автомобили, камиони, трактори, скутери.

Какво представлява масленият филтър

Масленият филтър на колите е устройство, пречистващо маслото от механичните примеси и мръсотията, запазвайки смазочните му свойства. Компонентът предотвратява насищането на маслото с отпадъци, вредящи на триещите се повърхности на отделните части и водещи до тяхното преждевременно износване.

Масленият филтър може и да е хидравличен и е съставен от външен корпус и уплътнителна гума, непозволяваща изтичане. Във вътрешността на цилиндричния корпус се намира акордеоновиден филтърен елемент, който е изработен от специална импрегнирана хартия, позволяваща задържане на преминаващите през нея замърсявания. Има и предпазен клапан, който се отваря и пропуска свободно смазочната течност, когато тя е в сгъстено студено състояние.

Какви са последиците от ненавременна смяна

Обикновено масленият филтър се сменя заедно с маслото, което е препоръчително на всеки 10-15 хил. км. При подходяща грижа за двигателя обаче, опитните шофьори са на мнение, че смяната на смазочната течност и замърсения филтриращ елемент трябва да е много по-рано – на около 7-8 хил. километра пробег. Ако случайно решите да спестите малко пари и да не смените масления филтър, можете да очаквате:

  • повишен разход на гориво – при липса на достатъчно смазка, работещият двигателен механизъм се затормозява и започва да изразходва повече гориво;

  • загуба на мощност – поради трудността в работата на движещите се компоненти се губи и общата мощност на мотора;

  • повреда на двигателя – поради наличието на прекалено много мръсотия, пропускателната способност е по-малка и това води до ускореното износване на частите и повреда на двигателя.

Кога и как се сменя

Голяма трудност при смяната представлява развиването на филтриращата част от двигателния блок. За целта има специални инструменти, позволяващи това да се случи с лекота. Смяната на консуматива се извършва при достигане на препоръчителния от производителя пробег на превозното средство и заедно с новата смазочна течност.

Какво ще откриете в Макскар

Онлайн магазин MAXCAR разполага с огромен каталог от високоефективни авточасти, масла и маслени филтри с различни размери. Тук ви очакват доверени производители, достъпни цени и добри оферти.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви