Спирачен апарат

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN
НОМЕР НА АВТОЧАСТ
МОЯТ ГАРАЖ Предварително запазени автомобили за по-лесен и бърз достъп.


Навременното спиране с автомобилите или моторите е от съществена важност за адекватното управление и контрол на превозното средство. Изправността на спирачките е от ключово значение за безопасността на водача и неговите пасажери. Спирачният апарат е част от тази система и по-долу ще разгледаме неговите особености, предназначение и смяна.

Какво представлява спирачният апарат

Грижи се за задвижването на отделните части от системата и нейното адекватно сработване при натискане на педала за спирачките. Тоест това са механизмите във всяко от колелетата, предаващи натиска на педала към съответните компоненти за тяхното задействане. Тогава накладките предизвикват силно триене в дисковете на всяко от колелетата и кинетичната енергия се превръща в топлинна, а скоростта намалява.

Какво е предназначението му

Спирачният апарат е необходим за равномерното притискане и задържане на накладките върху дисковете на всяко от колелата при натискане на педала за спирачките. В същото време, при неговото отпускане, той се грижи накладките да се отдалечат достатъчно, така че да не се опират във въртящия се диск при движение на автомобила. Спирачният апарат се намира върху главината на колелото и е фиксиран отдолу и отгоре с болтове, но не се върти. Съществуват предни и задни модели, намиращи се съответно на предната и задната част на колата.

Какви са симптомите при неизправност на отделните части

Корпусът на спирачния апарат е доста здрав и той рядко се нуждае от ремонти, но по-често се развалят движещите се елементи: бутала, водачи, накладки, подложки и други. Най-често проявяващите се неизправности и нужди от възстановяване са:

  1. Блокирали водачи – поради износване и проникване на вода, прах, примесени със смазката води до засядане и невъзможност за сработване. В този случай се получава “залепване” и спирачката не работи.

  2. Блокирали бутала – често причината е появата на корозия, износване, попадане на вода и мръсотия.

  3. Изтичане на течност – при повреда или втвърдяване на гумените уплътнения се получават течове.

  4. Поява на тракане – може да е индикация за необходимост от смяна на накладките.

Как става рециклирането

Тъй като самият корпусът на спирачния апарат не се износва, а само подвижните части, то след тяхната подмяна, компонентът може да получи същите свойства, като при покупката на нов. В това всъщност се състои и рециклирането на устройството.

В каталога на онлайн магазин MAXCAR ще откриете разнообразие от видове, марки и модели авточасти, както и комплекти от инструменти за тяхното ремонтиране, рециклиране и боядисване на отлични цени.

 
Оригинални авточасти за други автомобили

Оценки и Отзиви